Sziget Kosara Bevásárló-közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2020.10.02

Mi a bevásárlóközösség?

A bevásárló közösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer ellátási lánc egyik formája.

Összekötjük a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával és megszervezzük a termékek átadását 1-2 órás alkalomra, heti rendszerességgel.

Az átadási alkalmakon találkozni lehet a termelőkkel is, szerintünk ez a közvetlen viszony mindenképpen fontos ebben az alapvetően bizalomra építő kezdeményezésben.

 

MIÉRT JÓ?

A termelőnek jó, mert látja előre a bevételét, és gyorsan lezajlik az árucsere, nem kell a piacon árusítania egész nap. Ugyanakkor a vásárlói közösség tagjai állandó vevői lesznek, így remélhetőleg folytatni tudja gazdálkodói tevékenységét, megmenekül attól, hogy a szupermarketek térnyerése kiszorítsa a piacról. Magyarul: végezheti, amihez ért, termelhet tovább.

A fogyasztónak jó, mert tervezhető a beszerzés a kínálati lista alapján, előre megrendeli a terméket, melyet a termelő előre összekészít és elhoz. Vásárlásával támogatni tudja a környékbeli gazdák, őstermelők működését, egészségesebb, kisüzemi, vagy kis mennyiségben előállított élelmiszerhez juthat, korrekt áron.

A környezetnek jó, mert a helyi termékek vásárlásával jelentősen csökkennek a szállítási és csomagolási környezeti terhek.

A közösségnek jó, mert a legfontosabb dolgok kötik össze tagjait: személyes igény az egészséges táplálkozásra, felelősségvállalás és elkötelezettség a fenntartható társadalom iránt. A fenti kihívásokra a kíméletes, hosszú távú következményekkel is számoló gazdálkodás és a közvetlen kereskedelem modellje adják a legjobb megoldást.

 

MIÓTA MŰKÖDIK?

Szigetmonostoron 2020. júliusában indult útjára a Sziget Kosara Bevásárlóközösség. Gyerekcipőben jár még, de folyamatosan fejlődik köszönhetően a már kialakult és folyamatosan bővülő vásárlói körnek, az új termelőknek, akik csatlakozásukkal a közösség részévé válnak és természetesen a szervezők lelkes önkéntes munkájának.

 

KIK MŰKÖDTETIK?

Akiknek köszönhetjük, hogy létrejött a bevásárló közösség:

Forrai Mária Melinda, Czinkos Annamária, Rónaháty Zsófia, Egyed Alida, Erdei-Kurucz Orsolya, Kovács Zsófia Fili, Novák Tímea, Gyöngyösiné Marika és Rapp Zoltán és az Együtt az Éltető Szigetért Egyesület minden tagja.

 

HOGYAN CSATLAKOZHATSZ?

Ha vásárlóként szeretnél csatlakozni hozzánk, ide kattintva tudsz tájékozódni.

Ha termelőként csatlakoznál a Sziget Kosara Bevásárlóközösséghez, írj nekünk e-mailt (aszigetkosara@gmail.com) magadról, gazdaságodról, termékeidről és elérhetőségeidről és felvesszük veled hamarosan a kapcsolatot.

Ha önkéntes segítőként szívesen részt vennél a bevásárlóközösség működtetésében, akkor keress minket (aszigetkosara@gmail.com), megbeszéljük a részleteket.

Ha követnéd aktualitásainkat, csatlakozz a fb csoportunkhoz vagy keresd fel fb oldalunkat.