Sziget Kosara Bevásárló-közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2022.01.10

Recept - Céklaleves

Miért jó céklát fogyasztni? Többek között ezek miatt a fontos beltartalmi értéke miatt.

  • A cékla dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is.
  • Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát téged vitaminokkal is.
  • Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket.
  • Szinte valamennyi B vitamint tartalmazza.

Elkészítési formái végtelenek. Fogyaszthatod salátaként, savanyúságként, készíthetsz belőle zöldséglevet, lehet sütemények alapanyaga is. Most egy kedvenc levesreceptünket osztjuk meg veletek.

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db közepes cékla (kb 600 g) (Sziget Kincse, Sipos Vivien, Jóság kert)
  • Kisebb vöröshagyma, vagy fél póréhagyma, vagy zöldhagyma (Sziget Kincse, Kövesdi László, Sipos Vivien)
  • 1 db kicsi alma (Sipos Vivien)
  • 1 db kicsi krumpli (Sziget Kincse, Kövesdi László, Sipos Vivien)
  • 50 g vaj / más zsiradék
  • 3- 4 babérlevél
  • bors
  • 1 l zöldségalaplé (vagy jó minőségű szárított zöldségkeveréket is hozzáadhatunk) (Sziget Kincse natúr zöldségkeverék)
  • Opcionális: 1/4 citrom leve, (növényi/állati) tejföl/tejszín

Elkészítés:

Az alaposan megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát kockázzuk fel. Zsiradékon dinszteljük meg a póréhagymát, keverjük hozzá a kockára vágott zöldséget és az almát.

Fűszerezzük meg, majd pároljuk őket együtt néhány percig, míg össze nem érnek kicsit az ízek. Öntsük fel az alaplével és közepes hőfokon, lefedve főzzük addig, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Botmixerrel turmixoljuk össze a levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét, ez ugyanis kiemeli az ízeket. Mi tejföllel kínáljuk.

Írta: Czinkos Ani

2022.01.10.

Források:

  1. Marie Claire online lap
  2. Agroinfo