Sziget Kosara Bevásárló-közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
Kezdőlap Termelőink Szigeti Gombafarm

Szigeti Gombafarm

Jarka és Maxim vagyunk – laskagomba termelők a Szigeti Gombafarm megalapítói. A farmunkat abból a megfontolásból hoztunk létre, hogy elsősorban laskagombát termesszünk benne. Birtokunkban van egy saját földalatti pincénk, amelyet úgy alakítottunk ki, hogy alkalmas legyen a gombatermesztésre.

Gombatermesztés mint ötlet előszőr Jarka fejében pattant, amelyet már közösen tovább tudtunk fejleszteni. Így az ötletből jött  a kísérletezés és elkezdtünk az otthoni körülmények között laskagombát termeszteni, ami annyira megtetszett, hogy már együtt közösen belevágtunk a nagyobb mennyiségű gomba termesztésébe. A gombatermesztés fortélyait igyekeztünk folyamatosan kitanulni, amelyeket a tapasztalataink alapján is tudtunk megszerezni. Nem kis munka volt mind ezt végbe vinni, de megérte, az eredmény magáért beszél, amikor látunk kifejlődni a gyönyörűséges laskagomba csokrainkat.

A gombáinkról annyit kell tudni, hogy az alapanyagot kizárólag ellenőrzött vegyszermenetesen előállított gyártóktól vásáralunk. Azután a laskagomba teljes fejlődési folyamatai során semmilyen vegyszert nem használunk, csak is természetes körülmények között fejlődnek a gombáink. Laskagomba termesztése a főprofilunk, de kísérletezünk más gombafajtákkal is.

Friss laskagomba mellett kapható nálunk a szárított laskagomba.

Termékek

Aktív szűrők Szűrés
Allergének
Tojás mentes
Állatkísérlet mentes
Pálmaolaj mentes
Glutén mentes
Tej mentes
Cukor mentes
Vegán
Parabén mentes
Vegyszermentes
Adalékanyag mentes
Ár szerint

Laskagomba 0,5 kg

Frissen szedett laskagomba a Szigetmonostoron található Szigeti Gombafarmtól.

1450 Ft / csomag
2900 Ft/kg

Laskagomba 1 kg

Frissen szedett laskagomba a Szigetmonostoron található Szigeti Gombafarmtól.

2900 Ft / csomag
2900 Ft/kg

Shiitake gomba 250 g.

Fris shiitake gomba 250 g. A shiitake (Lentinula edodes) Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája van. Egészségvédő hatása miatt a kínai népi gyógyászatban a testet és lelket felfrissítő életelixírnek tartják. A shiitake világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 000 tonnát állítanak elő, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába. A fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. Termőtestjében valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag. Szárazanyag-tartalmának csaknem 14 százaléka aminosav, amelynek csaknem 40 százaléka létfontosságú. Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz. Közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. 100 g shiitake 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kalciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint (B3 vitamin), valamint 15,8 százalékban vizet tartalmaz. Jó tudni A shiitake gomba ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4–5 szárított termő test elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös, hiszen ők gyakran szenvednek D-vitamin-hiányban. Miben rejlik a csoda? A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia- és gyulladáscsökkentő hatásának is. Ma már számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűlegshiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.  A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenin tartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében. Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják. Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolin tartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes. A por alakú shiitake Öngyógyítás céljára alkalmas az egész szárított termőtest vagy a szárított és porított testből készült tea. Készíthető belőle leves vagy étel is. Napi adagként – attól függően, hogy a cél megelőzés vagy gyógyítás – a szakemberek 6–16 g szárított gombát javasolnak, ami 60–100 g friss gombával egyenértékű. Meghűlés esetén is csodákat tesz Hazai tapasztalatok alapján a gomba fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A-vírussal szemben. Használják még gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is. A shiitake gombából készült kivonatot újabban a kozmetikai iparban is felhasználják: különböző krémekhez adagolva gyulladásos, pattanásos bőr ápolására javasolják, továbbá lassítja az öregedési folyamatot is.

1997 Ft / csomag
7988 Ft/kg

Szárított laskagomba 10g

Laskagombából készült szárított laskagomba. 

1000 Ft / csomag
1000 Ft/csomag